Hírek‎ > ‎

Biztonságosabb Gmail HTTPS-en keresztül

Tibor Kruska, 2010. jan. 25. 5:02   [ 2010. jan. 25. 5:28 frissítve ]
A Gmailben eddig opcionális volt a biztonságos kapcsolat, mostantól viszont alapértelmezetté vált mindenkinek a HTTPS-en keresztüli (akár saját domaines) Gmail használat. 

A HTTPS-alapú titkosítás biztonságossá teszi az adatok forgalmát, miközben a böngészőtől a Gmail szerverekig továbbítódnak, így mások nem tudják leveleinket illetéktelenül elolvasni. 

Például egy nyilvános WiFi hálózaton a titkosítás nélküli HTTP kapcsolat viszonylag egyszerű eszközökkel "lehallgatható", tehát ahogy a szerverről töltődnek le az üzenetek a böngészőbe, a levelek részletei kódolatlan formában haladnak a hálózaton.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jelszó, mint a legérzékenyebb információ, eddig is biztonságos HTTPS módszerrel utazott a hálózaton, tehát a Gmail jelszavunkat eddig sem volt könnyű megszerezni. 

Mielőtt bárki az első követ vetné rá a Gmail-re, eláruljuk, hogy a legtöbb email szolgáltatótól a mai napig is titkosítatlan formában, POP3 protokollon lehet csak letölteni a beérkező üzeneteket, illetve a szintén kódolatlan SMTP protokollon keresztül pedig elküldeni a kimenő üzeneteket. A titkosítatlan jelszavak kódolatlan továbbításáról nem is beszélve...

Így kell kinézni a böngésző címsorának levelezés közben:  (Figyeljük a HTTPS előtagot és ikont.)


A biztonságos kapcsolat átállítható a következő menüpontban: "Beállítások / Általános / Böngészőkapcsolat"