Hírek‎ > ‎

Wordpress, Drupal, Google Webhelyek, melyik mire (nem) jó

Tibor Kruska, 2010. jan. 25. 13:12   [ 2010. jan. 25. 14:46 frissítve ]

Az ingyenes tartalomkezelőkkel kapcsolatban gyakran fellángol a vita azzal kapcsolatban, hogy melyik jobb, melyiknek mik az előnyei és hátrányai. Úgy gondoltuk, ideje - reményeink szerint - objektíven összefoglalni a tudnivalókat és egy kis összehasonlítást készíteni a két vezető CMS (Content Management System = tartalomkezelő) rendszerről (WordPress, Drupal) és a Google Webhelyekről. Mivel mindhármat meglehetősen jól ismerjük, ezért úgy gondoltuk, hogy unalmas statisztikák helyett inkább a saját tapasztalatainkból merítünk.


A "futottak még" kategóriából való rendszerekkel is dolgoztunk, de velük itt és most nem foglalkozunk:

WordPress : csak blogolásra, vagy mégsem?

Bár a legtöbben alapjában csak blogírásra használják, valójában ennél többre is kiválóan használható. Legfontosabb kiemelni, hogy a kezelése rendkívül egyszerű, és a telepítése sem igényel különösebb előképzettséget, bár az oldalukon hirdetett híres "2 perces telepítés" azért nem teljesen fedi a valóságot. Ha az ember kifejezetten csak blogírásra szeretné használni, akkor a Wordpress remek választás, hiszen a telepítést követően máris üzemkész, és azonnal publikálhatjuk is vele a bejegyzéseinket.

A WordPressben szinte minden alapból megtalálható, nem kell órákat eltöltenünk a neten, különböző pluginok, kiegészítések után kutatva. A blogbejegyzéseinket az olvasók kommentezhetik, működik a trackback (visszalinkelés) is. 

A WordPress egyszerűsége és jól kezelhetősége mellett nem alkalmas legvadabb webfejlesztői álmunk megvalósításaira. Gyakori kritika vele szemben, hogy nem fejlesztőbarát, és ez igaz is. Az egyedi fejlesztések megvalósítása, a testreszabás nehezen megvalósítható, és sokszor előfordul az is, hogy a WordPress egy-egy frissítése az előző verzió alatt készített fejlesztéseket nem támogatja, rosszabb esetben pedig az egész oldalunk működésképtelenné válhat.

Előnyei:
 • egyszerű kezelhetőség
 • kiváló blogíráshoz, bejegyzések publikálásához
 • szaktudás nélkül is könnyen megtanulható
 • rengeteg, igényes kinézetű ingyenes sablon áll rendelkezésre
Hátrányai:
 • nem fejlesztőbarát
 • a WordPress fórumokon gyakoriak a panaszok
 • a biztonságos és megbízható működéshez naprakészen tartani a rendszert a legújabb WordPress frissítésekkel

Drupal: a fejlesztők álma

Ez a rendszer sokszor jobban hasonlít egy fejlesztői felületre, mint egy CMS rendszerre. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak a fejlesztők képesek vele elboldogulni, de az biztos, hogy jobban otthon fogják benne magukat érezni, mint a másik két rendszer esetén. A fejlesztőbarát érzés sajnos nem teszi automatikusan felhasználóbaráttá is a rendszert, ugyanis a különböző funkciók működtetéséhez sokszor nem elég az egyébként egyszerűen letöltött Drupal alkalmazás. 

Rengeteg egyébként alapvetőnek hitt funkció (Pl: HTML szövegszerkesztő, képfeltöltés, video feltöltés) működése mind-mind külön letöltendő modult jelent, melyeknek dzsungelében (több ezer van belőlük) nagyon könnyű eltévedni. A modulok kiválasztása, letöltése néha komoly próbát jelenthet a kevésbé tapasztalt felhasználóknak. 

A szinte végtelen bővítési lehetőségek ellenére a Drupal profizmusa nem mindig látható az oldalak megjelenésén. A WordPress rendkívül tetszetős és változatos sablonjaival szemben a Drupal sminkjei nem sok szépséget tartogatnak.

Előnyök:
 • rendkívül fejlesztőbarát
 • erős felhasználói közösség és rengeteg elérhető modul
 • egyedi igények megvalósíthatók
Hátrányok:
 • nem felhasználó és designer  barát, fejlesztői ismeretek nélkül nehéz jót kihozni belőle
 • kevésbé vonzó megjelenés
 • profi kialakítás sok időt vesz igénybe

Google Webhelyek: az arany középút?

A legfontosabb különbség az előző kettővel szemben, hogy a Google Webhely valójában nem egy CMS rendszer. Nagyon fontos, hogy nincs szükség hozzá tárhelyre, nem kell tehát tárhelyet bérelnünk, hiszen a tárhelyet maga a Google biztosítja a weboldalunkhoz, természetesen ingyen, mégpedig 10 GB-ot! 

Ebből adódóan nem kell semmit sem telepítenünk, gyakorlatilag azonnal használható weboldalt kapunk. Bár nem válogathatunk annyi sablon közül, mint a WordPress esetén, bizonyára találunk olyan felületet, ami megjelenésében kedvünkre való. 

További előnye, hogy tökéletesen felhasználóbarát, bár nem kínál annyi lehetőséget, mint a Drupal, cserébe viszont nagyon egyszerűen kezelhető. Gyakorlatilag aki képes egy szövegszerkesztőn dolgozni, az ezzel is elboldogul. 

Természetesen az előző két megoldáshoz hasonlóan, saját domainünk alatt fut a weboldalunk, mindössze az oldal alján található kis felirat árulkodik az üzemeltetőről (lásd a mi weboldalunk láblécét is).

Előnyök:
 • nincs szükség tárhelyre, így jelentős költséget takaríthatunk meg
 • azonnal használható, nincs szükség telepítésre
 • rendkívül egyszerűen kezelhető
 • nincs szükség frissítések letöltésére
 • adatbiztonság és profi technikai háttér a Google szerverein
 • azonnali ötletek, kampányok megvalósítására tökéletes megoldás
Hátrányok:
 • nem fejlesztőbarát
 • egyedi elképzelések korlátozottan valósíthatók meg


Összefoglalva elmondhatjuk tehát, hogy mindhárom rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, nekünk kell tehát az egyéni elképzeléseinkhez megtalálni a legmegfelelőbbet. 

Ha azonban a szempontjaink között elsődleges az egyszerűség, a költségek csökkentése, a felhasználóbarát működtetés, akkor a Google Webhelyek jelentik az ideális megoldást.