Tartozásról és számlafizetésről

Avagy az új bonus-malus rendszer az ELIT-INFO-nál

Mint minden cégvezető, az év vége előtt én is átnéztem a szokásosnál alaposabban a cégünk ügyeit: hogyan alakul az eredményünk, mi várható 2012-re adófizetés szempontjából; és persze átnéztem a kintlévőségeinket.

Nos, ez utóbbit nem kellett volna. Bár a struccpolitika sem megoldás, hiszen előbb-utóbb kiborult volna a bili. A lényeg: közel 6M Ft kintlévőségünk van, és ebből egy elég jelentős részt 2009-2010 óta hurcolunk magunkkal. Persze a dolog nem ért annyira váratlanul: néhányszor már kiment felszólítás ezeknek az ex-ügyfeleknek (merthogy a hűtlenség nálunk válóok), előre borítékolható eredménnyel. Sajnos a tartozások zöme kis összegű számla, szóval nem mindig éri meg behajtóval / fizetési meghagyással próbálkozni.

Tanulva az előzményekből, a jövőben elvi kérdést csinálunk a tartozásokból. Rögtön egy új dologgal kezdjük: a bonus-malus rendszerrel. Ez a biztosítóknál remekül működik, a lényege: a jobb ügyfél (értsd: a kevesebb pluszköltséggel járó ügyfél) előnyöket kap, a priusszal rendelkezőket pedig büntetik.

1. bónusz: olcsóbb domain árak

Idén egy komolyabb beruházást eszközöltünk: hivatalos domain regisztrátorok lettünk, hogy ne kelljen egy másik cégen keresztül intézni a domaineket. Ez egyrészt jár egyszerűbb adminisztrációval, másrészt olcsóbb árakkal. Viszont a jó árakat nem fogja mindenki automatikusan megkapni, mert az úgy nem fair. 

Az ajánlatunk:
  • Akinek 2011 év végén nem lesz lejárt tartozása, annak a következő évre már az új, olcsóbb árakkal számolunk az összes domainjénél.

  • Aki lejárt tartozást visz át 2012-re, egész évre a jelenlegi megállapodásunk szerinti árral számolunk.
Az eddig bevált módszer szerint a 2011-es domain + hosting + levelezés díjakról 2012 januárban állítjuk ki visszamenőleg; ezen még a régi árak lesznek mindenkinél, a folytatást azonban mindenki eldöntheti a fentiek alapján.


2. bónusz: rendezvények

Ugyan nem minden évben, de igyekszünk rendszeresen tartani olyan összejöveteleket, ahol találkozhatunk személyesen, és akad egy kis étel/ital, szórakozási lehetőség is. Tavaly Nagy-Bandó András volt a vendégünk, és aki eljött, biztosan nem bánta meg.

A képlet egyszerű: a rendszeresen fizető ügyfelek biztosan rajta lesznek a meghívottak listáján.

Kis kitérő az árakról:

Gyakran ér minket az a vád, hogy túl drágán adjuk a domaineket.

Ez így is van, azonban azt elfelejtik hozzátenni, hogy egy csoportos tárhelyre akármennyi (nálunk üzemeltetett) domaint rá lehet húzni, így a tárhely költsége nem emelkedik (amíg belefér az 500 MB tárterületre). 
Sőt 1) korlátlan számú ingyenes aldomain
Sőt 2) korlátlan számú ingyenes adatbázis

Így már sokkal jobb a képlet, ugye?Az 500M-ra is panaszkodnak sokan, hogy ez manapság semmi. Hát, gondolkozzunk egy kicsit. 
  • Van egyszer az 500M tárterület a webtárhelyen, természetesen hibatűrő diszkterületen.
  • Ezt 4 óránként mentjük helyi diszkre (emberi + programhiba ellen)
  • A helyi mentéseket naponta kétszer szinkronizáljuk egy távoli szerverre (szerverhiba ellen)
  • A 4 óránkénti mentéseket 1 hónapig megőrizzük
  • A havi utolsó mentést 1 évig megőrizzük
  • Az éves mentéseket megőrizzük.
Akkor most mennyi is pontosan az az 500M?Rémtörténet: nemrég járt nálunk javításon olyan hosting szolgáltató szervere, amelynek nem volt más mentése, csak ami a gépen elfüstölt. Körülbelül 500 weboldal semmisült meg. De hát akinek az olcsó, 10 gigabájtos 2000 forintos tárhely kell, ne számítson másra.