IP telefonközpont

Ebben a témában az egyik nagy varázslás az, hogy a telefonközpontot egy számítógépre telepített szoftverrel oldjuk meg (Asterisk, Linux operációs rendszeren).

A másik különleges dolog pedig, hogy az IP telefonok a közönséges számítógéphálózatra (LAN) csatlakoznak, így a drága mellékoldali kártyákra nincs szükség. Ha mégis hagyományos analóg készüléket szeretnél csatlakoztatni, analóg telefonkártyákkal megoldható. Vezeték nélküli, DECT készüléketet is csatlakoztathatunk.

Fővonali oldalon pedig speciális kártyákkal csatlakozhatunk bármilyen szolgáltatóhoz, legyen az ISDN2, ISDN30, analóg, GSM vagy akár VoIP szolgáltató.

Egy példa:

 • Vizsgáljuk meg a bejövő hívásoknál, hogy melyik országból érkezett a hívás, és ettől függően a megfelelő nyelvű beköszöntő menübe kapcsoljon.
 • Ha operátort kér a hívó, gondoskodjunk arról, hogy az adott nyelvet beszélő kollégához kapcsolja őt a központ.
 • Ha valami oknál fogva nem kapcsolható a mellék, a hangposta köszöntő szövege a hívó nyelvén legyen hallható.

De a legjobb az egészben, hogy a telefonközpont működését egy olyan szoftver vezérli, amelyet teljes egészében uralhatunk, tetszőleges funkciókkal kiegészíthetünk.

Teljesen természetes, hogy a kapott hangüzeneteket, faxokat az adott mellékhez rendelt emailcímre elküldi a központ, illetve hogy távolról is be lehet jelentkezni, akár mobilmellékről.

Mivel a szoftver nyílt felépítése miatt szinte minden elképzelhető funkciót meg lehet valósítani, nem is szaporítanánk itt tovább a szót. Érdeklődés esetén szívesen beszélgetünk veled arról, mit lehetne megvalósítani az adott konkrét esetben.

Néhány ötlet, mire tudnál használni egy IP telefonközpontot:
 • eldobható telefonszám
  ha valami nagy értékű dolgot hirdetsz meg (ingatlant, autót), veszünk neked egy budapesti telefonszámot egy VoIP szolgáltatótól. Rákötjük egy központra, felmondasz rá egy ismertető szöveget, hogy ne kelljen ugyanazt százszor elmondani. A végén kéred, hogy ha így is érdekli, nyomjon meg egy gombot. Itt aztán eldöntheted hogyan tovább: menjen a mobilodra a hívás tovább, vagy csak vegyen le egy üzenetet, esetleg küldje át SMS-ben a hívó számot.
 • mérhető reklámkampány
  az előbbihez hasonló, de itt a lényeg a mérhetőségen van, illetve itt lehet komolyabb menürendszer. A statisztikát pedig a kampány végén le tudod kérdezni: hány bejövő hívás volt, ebből hányan hallgatták végig az ismertetőt, hányan kértek további tájékoztatást / kapcsolt ügyfélszolgálathoz / hagyott hangüzenetet.
 • automata hívógép telemarketinghez
  jó, ezt senki nem szereti. De ha gyorsan végig akarod hívni ügyfeleidet egy fontos ügy miatt, hasznos eszköz lehet. Tipp: tedd bele a SIM kártyád a GSM-adapterbe, és arról menjenek ki a hívások. Garantált, hogy fel fognak venni. Vagy visszahívnak, de akkor is a rögzített üzeneted játszódhat le.
 • egyszemélyes iroda
  van egy vezetékes számod, de Te szívesebben rohangálsz mobillal a zsebedben, de a számát nem adnád meg mindenkinek. A központ fogadja a hívást, és - utasításodtól függően - azonnal átkapcsolja a mobilodra, vagy leveszi a hangüzenetet. Esetleg elküldi SMS-ben az üzenet küldőjét (számát simán, de ügyféladatbázisból kiveheti a nevet is)
 • több hívószám, akár más városban / országban
  vidéki vállalkozásod van, de szeretnél egy budapesti számot? Vagy esetleg egy amerikai behívószámot, ahol a tengerentúli ügyfeleid kereshetnek? Természetesen ott végződteted őket, ahol csak szeretnéd, akár a mobilodon is.
 • hívások automatikus rögzítése
  ügyfélszolgálatoknál kötelező elem, és hasznos is, később vissza tudod hallgatni a beszélgetéseket.
 • több telephelyes iroda, távmunka
  még kis cégeknél is előfordul, hogy több, akár otthoni irodát kell összekötni az interneten. Így az irodai központi számot (akár automatikusan) bármelyik bejelentkezett mellékre tovább lehet kapcsolni. Természetesen csak a központi irodában kell telefonközpont, a többi helyszínen csak egy IP telefonkészülék szükséges.
 • riasztó távvezérlés
  ma már a legtöbb lakásriasztón van telefon csatlakoztatási lehetőség. Rákötöd a központra. Behívsz a központra, felismeri a számodat (és munkatársaidét), így egyből a riasztóhoz kapcsol. Ott bekéri a PIN kódodat, és gombnyomásra ki/be kapcsolod a riasztót, esetleg lekéred az érzékelők és a riasztás állapotát.
 • betörő elijesztő
  bejut valaki az irodába, természetesen a riasztó azonnal felhív, hogy esemény van. A kimenő hívást érzékeli a központ, és azonnal bekapcsolja az asztali telefonok hangszóróját (pager), és egy előre rögzített (kamu) üzenetet játszik le: "Tessék, rendőrség. -  Jó napot, az xxxx cégnél betörés történt, cím stb. - OK, máris indulunk..." Bónusz tipp: riasztási eseménynél automatikusan kapcsold be az összes asztali telefont kihangosítva egy konferenciába, és hívj rá a mobilodra. Így hallhatod a betörőt, ad abszurdum tudsz is vele beszélni...